Loading...

Urheilumatka museosaarelle

Artikkelin lukuaika: 3 minuuttia

Loppukesästä 2016 alkoi kehittymään ajatus että vuoden 2017 urheilukauden avauksen voisi suorittaa jossain ulkomailla. Kun kalentereita tuli pyöriteltyä tarpeeksi, löytyi erittäin mielenkiintoinen kohde: Vodafone Malta Marathon 2017 Maltan saarella Välimerellä. Maaliskuun alku olisi ajankohdaltaan mitä parhain piristysruiske synkän talven loppupuolelle, ja vielä kun itse juoksun ympärille ottaa pari päivää rentoa lämmöstä nauttimista niin mikäpä sen mahtavampaa.

Lennot järjestin jo hyvissä ajoin Lufthansan omien sivujen kautta. Menomatkalla koneenvaihtotauko pidettiin Frankfurtissa ja paluumatkalla Münchenissä. Tämä oli mielestäni paras ja nopein talvikauden yhteys Helsingistä, hintakaan ei ollut hirvittävä verrattuna Supersaversiin ja vastaaviin. Ja tällä tavalla matkalaukku ainakin varmasti kulki perille ilman ylimääräistä säätöä. Kokonaishinta 290€/menopaluu.

Majoituksen varasin Hotels.comin kautta The Victoria Hotelista Slieman vanhan kaupungin kapeiden katujen varrelta, oikeastaan koko kaupunkikukkulan huipulta. Onneksi otin taksin kentältä hotellille, muuten olisin saattanut pari kertaa eksyä kävellessä. Kapeita katuja, yksisuuntaisia ja olemattomasti opasteita. Hyvin perinteistä, Etelä-Eurooppalaista vanhaa kaupunkikulttuuria.

Hotelli taas itsessään oli erittäin laadukas, huoneet siistissä kunnossa ja aulasta näytti löytyvän pakolliset baari ja ravintola. Ravintolaa en kuormittanut kuin aamiaisen muodossa, mutta silloinkin tarjoilu oli kohdillaan ja valinnan varaa kyllä riitti. Yleinen laatu näkyi kyllä hinnassa, neljästä yöstä joutui maksamaan 430€ kokonaisuudessaan.

Näkymät Vallettasta Kalkaraan

Nähtävää saarella olisi riittänyt ainakin pariksi viikoksi, jos vain historialliset kohteet ja linnoitushenkiset kaupungit kiinnostavat. Itse päätin pari päivää uhrata kokonaan lähikaupunkien kiertelyyn, koska aikaa ei älyttömästi ollut niin en sen kauemmaksi lähtenyt matkaamaan. Mutta etukäteen olin jo huomannut, että saarella on todella kattava bussiverkosto, ja kaupungilla kävellessäkin tuli huomattua, että kalusto on tältä vuosituhannelta. Varmasti pidemmällä lomalla loistava vaihtoehto taksilla ajamiselle, muistaakseni kertalippukaan ei paria euroa kalliimpi ollut.

Lauantaina kävin kiertelemässä viereisessä Vallettan linnoituskaupungissa, joka on myös maan pääkaupunki. Kaupunkia ympäröi joka suunnasta valtavat muurit, joiden sisälle kätkeytyy toinen toistaan hienompia keskiaikaisia rakennuksia. Slieman eteläpuolella olevasta lauttasatamasta (Sliema Ferry) pääsee melko tiuhalla aikataululla Vallettan puolelle hyvin kohtuullista korvausta vastaan, joten tätä matkaa ei kannata ainakaan kävellen tai taksilla matkustaa. Varsinkaan kun ennakkoon tutkii että rannikko ja sen mukana tie mutkittelevat melkoisesti Sliemasta Vallettaan.

Maanantai taas meni hieman rauhallisemmin juoksusta palautuen, joten päätin käydä kävelemässä Slieman pohjoispuoleisella, uudemman kaupungin puolella. Sinänsä tällä puolella ei mitään erityistä nähtävää ollut tarjolla, mutta paluumatkan päätin kulkea monta metriä katutason alapuolelle sijoittuvaa merenrantaa pitkin. Erikoista oli, että tämä ei ollut hiekkaranta vaan jotain hiekkakiveä, joka oli vuosien saatossa kulunut täyteen erilaisia koloja ja muotoja.

Spinola Bayn rantamaisemia

Ruoka arvatenkin on Välimeren tapaan hyvinkin kalapainotteista, mutta Italian sekä Pohjois-Afrikan läheisyys kyllä näkyvät kaikessa. Kovin raskaasti en reissun aikana voinut syödä, koska urheillakin pitäisi mutta kerran päivässä oli ainakin mahdollisuus käydä jotain kokeilemassa. Italialaistyyppiset Peppi’s sekä It-Torri Slieman luoteispuolella meren rannalla olivat ainakin erinomaisia illallispaikkoja. Ja samalla voi ihailla rauhoittavaa merimaisemaa, tosin talvella on hyvä ottaa huomioon, että auringon laskettua lämpötila putoaa koleisiin lukemiin ja tuuli vielä voimistaa kylmää olotilaa.

Maanantaina kävin päivällisellä toisella puolella Sliemaa, lähellä satama-aluetta Il-Merill -nimisessä pikkubistrossa. Paikka ei tosiaan ollut iso, alle 20 asiakaspaikkaa, ja aukioloajat eivät olleet laajat. Mutta ruoka oli mitä parhainta, rakkaudella valmistettu alusta loppuun. Jos et ole valmis heti ovien auetessa saapumaan paikalle niin suosittelen varaamaan pöydän etukäteen.

Itse juoksutapahtuma ei tarjonnut merkittäviä yllätyksiä. Järjestäjän toimesta oli hoidettuna bussikuljetus Slieman lauttasatamasta lähtöpaikalle. Tätä ennen kuitenkin iso plussa hotellille, joka tarjosi loistavana bonuksena aikaistetun aamiaisen meille juoksijoille. Aamun lämpötila oli noin 15 asteen luokkaa, joten lämpimät päällysvaatteet olivat tarpeelliset ottaa mukaan. Bussikuljetus olisi kyllä hoitanut hyvin alkulämpöjen virkaa, sen verran vauhdikas paikallinen kuski oli liikkeineen.

Lähtöpaikkana toimi vanha pääkaupunki Mdina korkean kukkulan laella, jälleen yhden linnoituskaupungin kupeessa. Bussikyydin saapuessa lähtöpaikalle jo hyvissä ajoin, oli aikaa hieman kierrellä kaupunkia ihaillen ja samalla paikkoja lämmitellen. Lopulta lähtöpaukku saatiin kajautettua ilmoille ja malttamattomat juoksijat päästettiin etsimään tietään takaisin Sliemaan. Reitti oli yhteen suuntaan kulkeva ja alamäkipainotteinen, jonka aikana kierreltiin muutama lisälenkki kokonaismatkan saavuttamiseksi. Viimeisestä 10km ensimmäinen puolikas juostiin vielä isomman moottoritien vartta, sekä viimeinen vitonen kaunista merenrantabulevardia mukaillen Slieman lauttasatamaan maalialueelle.

Reitin varrelle oli saapunut kotijoukkoja todella runsaasti kannustamaan juoksijoita, samoin pieniä orkestereita oli useita kymmeniä tarjoamassa viihdykettä kannustajille ja juoksijoille. Varsinkin loppupäässä rantakadun varrella oli yleisöä varmasti tuhansia, pitämässä huolen, että väsynyt juoksija saa vielä sen viimeisen sisupiikin jolla maalikaaren alle asti jaksaa painaa.

Maalissa palvelut olivat hyvin nopeat, kysyttiin vain että onko kaikki ok, ripustettiin mitali kaulaan ja tarjottiin urheilujuomapullo käteen sekä avaruuslakana ympärille. Maalialue oli kyllä rakennettu turhan ahtaaksi ja meinasi ruuhkautua, mutta itse pääsin livistämään karsinasta melko helposti pois. Lähtövaatesäkki mukaan ja kohti lähintä ravintolaa jotain kevyttä syömään.

Kaiken kaikkiaan tapahtumasta, sekä itse Maltan saaresta jäi pelkästään positiivisia muistoja kotiin vietäväksi. Jos itse mietit vähän erilaista keskikevään juoksutapahtumaa, niin voin suositella Maltan Maratonia lämpimästi.

0 tykkäystä

Saatat pitää myös näistä