Mitä jäi suuresta Venäjän karhusta mieleen, mitä sekavan oloisesta Japanista käteen.
Ainakin voi sanoa, että neljän viikon edestä elämyksiä, yllätyksiä, ihastuksia, uusia näkemyksiä, kasa onnistumisen tunteita sekä muisto suuresta seikkailusta.
Alla olevista kaavioista täytyy aina muistaa, että Venäjällä vietettiin neljästä viikosta kolme.
Matkakulut jakautuivat melko tasaisesti kolmelle pääalueelle. Tästä voi päätellä, että junalla matkaaminen Helsingistä Vladivostokkiin ei rahallisesti tule kalliiksi edes toisessa luokassa.
.
Asuminen Venäjällä oli todella halpaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuusi yötä vietettiin matkustuksen yhteydessä junassa, joka vie vähintään satasen pois tuosta kokonaissummasta. Majoitusöistä noin puolet olivat hostellimajoituksessa, joka sekin laski kuluja entisestään. Japanissa taas jokainen yö vietettiin majapaikassa, joka oli joko AirBnb Osakassa tai viimeinen yö hotellissa Tokiossa.
.
Yllä oleva kuva ei kerro suoraan totuutta eri kaupunkien ravintolahinnoittelusta, koska Moskovassakin vietimme kolme päivää ja esimerkiksi Omskissa yhden päivän.
.
Maksullisiin nähtävyyksiin en itse tällä reissulla suuria summia kuljettanut, pääasiassa sen takia että pelkästään kävellessä kaupungilla oli ympärillä niin paljon nähtävyyksiä ettei mikään tunkkainen museo juurikaan kiinnostanut (paria poikkeusta lukuunottamatta).
.
Kaupassa käymiseen ei mennyt merkittäviä summia tämän reissun aikana, johtuen myös siitä että Venäjällä paikalliset markettituotteet olivat todella halpoja kautta maan. Eväitä oli helppo ja huoletonta ostaa mukaansa. Japanissa hinnat taas odotetusti pomppasivat, mutta lyhyt aika kompensoi taas osakseen menoerää. Siitä huolimatta melkein kolmannes kauppakuluista tuli Japanista.
.
Kaikenlaisia sekalaisia pienkuluja, joita tuli kirjattua tälle reissulle. Niistä tietysti suurimpana objektiivin vuokraaminen Obiskan kautta reissun ajaksi.
.
Kaikenkaikkiaan koko matkaan upposi rahaa noin 3500 euroa, joka ylitti ennakkoon ajatellun budjetin noin 200 eurolla. Tämä on mielestäni todella hyvin arvioitu, koska reissun aikana ei kyllä missään vaiheessa jääty tarkasti kolikoita laskemaan vaan mentiin tarpeen mukaan. Tietysti pientä säästötoimenpiteitä tuli siellä täällä tehtyä, mutta ei koskaan jo kulutettuun rahamäärään verraten vaan tilanteen mukaan. Loppusummakaan ei ollut selvillä kuin vasta reissun jälkeen kotona tehtyjen laskelmien päätteeksi.
Koska kyseessä oli matka, jonka pääpainona oli liikkeellä pysyminen, olivat odotetusti matkustuskulut suurin menoerä. Majoituksen ja ruokailun osuus oli yhteensä melkein toinen samanlainen potti, tässä ehdottomasti auttoi useamman matkakumppanin ryhmänä kulkeminen jolloin majoituskustannuksia saatiin jaettua.
Ja loppujen lopuksi nähtävyyksien sekä kauppareissujen osuudet kokonaispotista jäivät varsin vaatimattomiksi. Mutta tässä tosiaan auttoi paljon ilmasten ulkoilmanähtävyyksien suosiminen sekä Venäläisen lähikaupan halpuus. Eikä pidä unohtaa, että ruplan kurssi suhteessa euroon on alempana kuin pitkään aikaan ellei jopa alempana kuin koskaan, joka entisestään suosi matkaamista.
1 tykkäys