Loading...

Maastopyöräilyä UKK-puistossa

Artikkelin lukuaika: 3 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Tulipa taas tänäkin vuonna tehtyä lyhyt vierailu Lapin luontoa ihailemaan, mutta tällä kertaa ajatuksena oli käyttää pääosa ulkoilupäivistä maastopyörän päällä UKK-puiston läheisyydessä ja puiston alueella kulkevia polkuja ajellessa.

Omaa pyörääni en lähtenyt Saariselälle kuljettamaan, vaan päätin Saariselän kylältä Kona Shopista vuokrata käyttööni Kona Wo -fatbiken, 4.8″ leveillä nakeilla ilman sähkömoottoria tai jousitusta. Kyseiselle pyörälle hintaa tuli 115 euroa / 3 vuorokautta. Ihan kelpo hinta muutaman päivän käytöstä, mutta pyöräkin on laatupeli joka kyllä kestää kovempaakin käyttöä.

Ensimmäinen ajopäivä

Saariselkä-Luttotupa-Vellinsärpimä-Taajoslaavu-Rumakuru-Saariselkä.

Koleahko ja pilvinen aamu lähteä pyöräilemään, onneksi reitin alkuun osui muutama pikku ylämäki, niin sai sekä jalat auki että kropan lämpimäksi. Suuntana siis Saariselän kylältä koilliseen Luttotuvalle, josta pienen hengähdystauon jälkeen suoraan etelään kohti Taajoslaavua. Koko alkumatka Luttotuvalle on soralla vahvistettua tietä, tai latupohjaa, joka ei paljoa hiekkatiestä kalpene, mutta etelään päin käännyttäessä ura muuttuu pehmeäksi kangasmetsäksi, jota kapea mönkijäura halkoo. Reitti kuitenkin onnistuu välttelemään pahimmat suot olleet todella kuiva ja helposti ajettava, kunhan vaan ajointoa riittää.

Taaloslaavulta käännyttiin kohti länttä, noin 5 km verran loistavaa neulaspolkua ja mönkkäriuraa ajettuani päädyin takaisin latupohjalle, jota seuraamalla sai loppuveryttelynä ajettua 8km hyvää vauhtia takaisin Saariselän kylälle.

Koko kierroksen pituudeksi tuli 32.5 km, ajoaikaa kertyi kaikkineen 2h 30min.

Lenkin reittikartta on katsottavissa ja ladattavissa osoitteesta: https://share.trailmap.fi/17340383751040

Toinen ajopäivä

Saariselkä-Laanila-Kiilopää-Saariselkä.

Samanlainen aamu eilisen ajopäivän kanssa oli tämäkin, pilvinen ja kolea sää jatkui. Tällä kertaa matka suuntautui kohti etelää Suomen Latu Kiilopään kahvilaa. Periaatteessa Saariselältä Kiilopäälle voi tuon välin ajaa myös hiekkatiemäistä latupohjaa pitkin, mutta itse siirryin Laanilan kohdilta hiekkatien länsipuolelle kapealle neulaspolulle. Kyseinen metsäreitti oli astetta pehmeämpi ja suokohtia riitti ylitettäväksi useampia.

Noin 13 km ajamisen jälkeen, pari kilometriä ennen Kiilopäätä, eteen tuli kohta, jonka ylittämiseen joutui jo käyttämään ajatusta ja katselemaan, mistä kohdista voi hyppiä kuivalta mättäältä toiselle. Vettä nimittäin oli yli polven korkeuden, joten ajaminen ei enää onnistunut. Kyllä tästäkin ajan ja maltin kanssa kuivin jaloin selvittiin, mutta hyvä varautua siihen että umpimetsässä ei välttämättä aivan kuivinta mahdollista reittiä ole tarjolla.

Kiilopäällä pidetyn kahvi- ja munkkitauon jälkeen matka jatkui takaisin kohti pohjoista, mutta tällä kertaa nousten Ahopää-huipun länsipuolta kulkevaa uraa ylös ja vauhdikasta mutta kivikkoista polkua alas. Tästä matka jatkui Pieranvaaran ja Rumakurun välissä kulkevaa uraa mukaille Rumakuru-Laanila-väliselle ulkoilureitille ja siitä nopeasti poiketen Iisakkipään sekä Välimaan välistä kurunpohjaa seuraten takaisin Saariselälle. Tuo kurun pohjan polku oli kyllä tämän päivän kruunu, kovaa ja vauhdikasta alamäkeä mukavasti mutkitellen sekä pomppien. Ehdottomasti ajamisen arvoinen kokemus, jos tänne päin olet suuntaamassa.

Tämän päivälenkin kokonaispituudeksi kertyi noin 26 km ja ajoajaksi 2h 36min.

Lenkin reittikartta on katsottavissa ja ladattavissa osoitteesta: https://share.trailmap.fi/14291724706868

Kolmas ajopäivä

Saariselkä-Moitakuru-Luttotupa-Saariselkä.

Viimeiselle ajopäivälle jäikin sitten jäljelle kevyin, mutta maisemiltaan jylhin, ajokokemus. Saariselältä nopeata hiihtolatupohjaa vauhdikas siirtymä kohti Luttotupaa, mutta muutama kilometri ennen sitä käännös pohjoiseen päin ja Palo-ojan kodalle. Tästä matka jatkui tasaisesti nousevaa ylämäkeä Palopään huipun vierestä kukkulan laelle, jossa hetken maisemia ihailtuani jatkoin harjanteen toisella puolella vauhdikkaasti mäkeä alas lasketellen kohti Moitakurun päivätupaa.

Evästauko tuvan pihalla, josta suunta etelää metsäautotien veroista polkua ajellen kohti Luttotupaa. Tuvalla kerkesin muutaman minuutin levähtää ja istuskella, kun paikalle saapui noin parinkymmenen pyöräilijän joukkio pitämään taukoa. Päätin että tässä vaiheessa on hyvä jatkaa omaa matkaa, joten hyppäsin takaisin pyöräni päälle ja ajelin takaisin Saariselälle palauttelemaan fillaria sekä seuraamaan Saariselkä MTB:n lähtöä.

Viimeisen ajopäivän pituus oli maltilliset 25km, ajoajan ollessa vain 1h 38min.

Lenkin reittikartta on katsottavissa ja ladattavissa osoitteesta: https://share.trailmap.fi/12643722582109

Kaiken kaikkiaan ajamisen puitteet ovat erittäin kohdillaan, kunhan vaan uskallusta ja intoa riittää siirtyä pois siltä soratieltä, mikä isoa osaa Saariselän lähiympäristöä hallitsee. Tämän otannan perusteella voin suositella lämpimästi kokeilemaan. Joitakin vuosia sitten olin täällä omalla pyörälläni ajelemassa, muun muassa 4-tien länsipuolen mönkijäuria, ja lämpimät muistot niistäkin ovat edelleen mielessäni.

Jos kiinnostaa nähdä, miltä se ajaminen oikein näyttä liikkuvan kuvan muodossa, niin Youtube-kanavaltani löytyy joka päivältä oman ajovideonsa.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä