Loading...

Kolme päivää saaristossa Teslalla

Artikkelin lukuaika: 3 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Tämän kesän automatka Ahvenanmaalle oli siinä mielessä erikoinen, että alla oli täyssähköauto. Aikaisemmin en ole näin pitkää ajorupeamaa sähköautolla ajanut, joten tässä tulee kerralla käytyä läpi monia aiheeseen liittyviä käytännön hienouksia sekä heikkouksia.

Ajoneuvoksi valikoitui Bloxcar-palvelun kautta yksityishenkilön yhteiskäyttöön antama, vuosimallin 2021 Tesla Model 3 Standard Range Plus. Ajoneuvon varaaminen ja noutaminen onnistuivat kummatkin ilman ongelmia. Autoa tosin ei oltu hetkeen puhdistettu, lattioilla oli reilusti roskaa sekä eläinten karvoja. Ajettavuudessa ja käytettävyydessä ei mitään huomioita ilmennyt, tosin eipä autolla montaa tuhatta kilometriä vielä ollut mittarissakaan.

Vaikka akku olikin noudettaessa vähän alle 80 % ladattu, päätin kokeilla lähes samantien lataamista Naantalissa. Käsityöläiskadun latausasemalla (Virta) aseman tunnuksia ei ollut missään luettavissa, joten en voinut Virran kertamaksupalvelussa tunnistautua tämän kyseisen aseman käyttäjäksi. Seuraavaksi auton paikan vaihto Alikadun latausasemalle (Virta), jossa oli sekä tilaa että asematunnukset esillä, mutta kyseisellä paikalla ei kertamaksulla ole mahdollista ladata vaan täytyy olla rekisteröitynyt asiakas. Tämähän ilmoitettiin siinä vaiheessa, kun olet verkkosivulla hakenut latausaseman ja ottamassa sitä käyttöösi, esimerkiksi itse asemassa ei tästä mainita mitään.

Päivän kolmas, ja viimeinen yritys oli vielä edessä Kustavissa Kivikadun latausasemalla (Virta), missä sama juttu kuin edellisessäkin eli ilman sen suurempia ennakkotietoja lataaminen mahdollista vain rekisteröityneille asiakkaille.

Latausongelmista huolimatta itse ajaminen on taattua Tesla-laatua. Kun hidastuslatauksen voimakkuuden pitää suurimmalla asetuksella, jalan nostaminen aiheuttaa sen verran voimakkaan hidastumisen, että jarrupolkimen tarve putoaa olemattomiin. Suoralla tiellä Teslan Autopilot on varsin toimiva apu ajamiseen, mutta yhtään mutkaisemmalla osuudella ajaminen alkaa tuntumaan aavistuksen pelottavalta. Lisäksi huomasin, että auto saattoi joissain tapauksissa tunnistaa sivutielle kääntyneen auton olevan edelleen edessä vaarana ja alkavan hidastamaan vauhtia, vaikka tie olisikin käytännössä vapaa.

Lisäksi ensimmäisellä pidemmällä lauttamatkalla tuli huomattua, tai ennemminkin kuultua, että Teslan liiketunnistimet pysäköimisen jälkeen ovat todella herkkiä ja auton hälytin alkoi autokannella huutamaan. Tästä selvittiin kytkemällä liiketunnistin pois käytöstä, tosin pari minuuttia piti ohjekirjasta tavata, että mistä moinen ominaisuus mahdollisesti löytyy. Tämän jälkeen ei enää vastaavia ongelmia ollut tulevilla lauttamatkoilla.

Manner-Ahvenanmaalla latausasemien kanssa oli huomattavasti helpompaa. Stallhagenin pienpanimon pihalta löytyy kolme 11kW latauspistettä asiakaskäyttöön ilman käyttömaksua. Eli täällä on mitä parhain tilaisuus laittaa auto latautumaan ja siirtyä rakennuksen päähän syömään lounasta, ennen kuin käy viereisestä kaupasta nappaamassa iltaoluet majapaikalle. Koska oma pysähdykseni tässä ei paljoa yli puolta tuntia kestänyt, siirryin seuraavaksi testaamaan Maarianhaminan pohjoispuolella sijainneen K-Supermarket Kantarellen pihasta löytyvää Virran latauspistettä. Tällä pisteellä lataaminen onnistui ihan kertamaksulla, ja paikalta löytyi vielä 50kW CCS-pistoke, joten 30 minuutin jaloittelu läheiselle ostoskeskukselle kahville ja takaisin riittivät lataamaan auton akun takaisin 80 % tasolle.

Varsinkin loppureissusta sadekelillä 90km/h nopeuksissa huomasin että rengasmelu kuuluu ohjaamoon todella voimakkaana. Kyseisistä Michelinin renkaista en voi enempää kommentoida, mutta ei Teslaa kannata ainakaan täysin äänettömän auton kuvitelma mielessään hankkia. Muuten sadekeli ei mitään ihmeellisyyksiä ajamiseen aiheuttanut, tie oli sen verran mutkikas, etten Autopilottia lähtenyt yrittämään vaan pysyttelin itse puikoissa.

Reissun lopuksi Viking Linen laivaannousun yhteydessä sain tuulilasin läheisyyteen asetettavaksi kirkkaanvihreän sähköautolapun. Mielestäni mitenkään erityiselle paikalle en kuitenkaan laivalla päässyt, joten vähän ihmettelen, miksi kyseisiä lappuja ylipäätänsä jaetaan.

Viime aikoina on ollut paljon puhetta sähköautoilusta ja sen tulevaisuudesta. Yhtenä ongelmana on tullu esille juuri latauspisteiden määrä sekä tehottomuus, jota myös oma kokemukseni vastaa. Kilometrikustannukset ovat kyllä pienet, mutta jos latauspisteitä joutuu etsimään ja on vuokra-autolla liikkeellä ilman haluja sitovasta latausjäsenyydestä, voi esimerkiksi pohjoisen Lapin automatka vaatia kärsivällisyyttä ja pitkiä kahvitaukoja.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä