Loading...

Automatka Ahvenanmaalle

Artikkelin lukuaika: 5 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Toistaiseksi tämä vuosi ei vallitsevasta tilanteesta johtuen ole juurikaan paremmaksi muuttunut viime vuoteen verrattuna, mutta tämän ei parane antaa hidastaa kesäloman viettämistä. Viimeisen kahden vuoden aikana kotimaan matkailu on nostanut itseään esille todella voimakkaasti, joten itsekin päätin tänä vuonna ainakin osan loma-ajastani käyttää kotimaisten toimijoiden tukemiseen ja matkustaa saaristomaisemaan Ahvenanmaalle.

Siirtyminen Turkuun

Ensimmäinen päivä kului suurimmalta osin siirtymiseen kohti Turkua sekä majapaikkaa, Hotelli Kakolaa, mutta jäipä onneksi illaksi vielä pari tuntia aikaa kulutettavaksi jokirannan maisemia ihaillessa. Surullisen kuuluisa Funikulaari tuli myös kokeiltua, ei se nyt ajatuksena yhtään hullumpi keksintö ole vaikka ei aivan kauneimmasta päästä laitteena/rakennelmana olekaan. Ja ainakin tällä kertaa se toimi, kumpaankin suuntaan. Aurajoen rannassa sunnutai-iltana ei kovin paljoa ohjelmaa voi odottaa näkevänsä, muutamia ihmisiä siellä täällä mutta muuten rauhallista ja hiljaista.

Iltapalaksi päätin käydä kokeilemassa hotellin ala-aulasta löytyvää Ravintola Rubenia, Vuohenjuustosalaatti mansikoilla höystettynä oli kyllä erittäin maukas, kokonaisuutena raikas kokemus ja erittäin runsas. Ei jäänyt nälkä yöksi. Yksi tähti täytyy kuitenkin ottaa pois palveluasenteesta, ensipuheet tarjoilijan kanssa olivat sen oloiset että hän oli yllättyneen oloinen minun tullessa ravintolaan syömään.

Turku – Lappo

Toinen päivä lähti käyntiin hotellin alaravintolasta ja aamiaispöydästä. Aamiainen oli ihan ok, kaikki perustarpeet mitä suomalaisesta hotelliaamiaisesta voi odottaa löytävänsä, täältä löytyivät mutta millään tavalla erikoinen se ei ollut. Kahviautomaatin valuttama kahvi oli tosin melkoista myrkkyä, peruspannukahvi taas aivan juotavaa tavaraa.

Kymmenen aikaan kävin noutamassa vuokra-auton alleni ja suuntasin kohti Naantalia. Täällä on ainoastaan kerran tullut aikaisemmin käytyä, kesällä 2019 saariston rengastie -kierroksen loppupuolella Kuparivuorella, joten tällä kertaa oli aika tutustua Naantalin kirkon ympäristöön rantakatuineen ja puistoineen. Vielä ennen matkan jatkumista nopea kahvitauko Kaivokadun ja Kristiinankadun kulmassa sijaitsevassa Muumimaailman eriskummallinen kahvila & teehuoneessa. Kahvissa ei täälläkään valittamista, ja jos Muumi-esineistö kiinnostaa, niin kahvilasta löytyy myös laaja mukikokoelma ihailtavaksi.

Automatka jatkui kohti Taivassalon Pyhän Ristin kirkkoa, joka valitettavasti ei enää elokuussa ole avoinna vierailuille joten tällä kertaa joutui tyytymään ihailemaan kirkkoa ulkoapäin. Tästä seuraavaksi tiesiirtyminen Kustaviin pitämään vielä kahvitaukoa Kahvila Maggiaan, ennen ensimmäistä lauttamatkaa. Tämä lautta tosin on pelkkä maantielossi Kustavista Vartsalaan, mutta siitä selvittyäni olikin vuorossa ihan oikea Ahvenanmaan lautta Vuosnaisista Åvon satamaan. Tämä väli olikin jo vähän pidempi, matka-aikaa meni noin tunti, onneksi sitä sai kulutettua myös kahvion puolella sekä kannella maisemia kuvatessa.

Tiedossa oli jo lähdettäessä, että seuraava lautta lähtee Torsholman satamasta noi 20 minuutin automatkan päästä todella tiukan saarihyppelyn puitteissa, mutta tätä vaihtoa tiukensi entuudestaan Vuosnaisista lähteneen lautan myöhässä olo sekä siirtymällä edessä körrötellyn turistibussi. Selvästi jotain kommunikaatiota tai ennakko-odotuksia Torsholman sataman suunnassa oli, koska siellä meitä jo odoteltiin ja sain itse asiassa ajaa ensimmäisenä lautalle. Meitä paria läpiajanutta autoa lukuun ottamatta paikalla oli noin viisi muuta ajoneuvoa, joten lastaus ei kauaa ottanut ja matkaan päästiin joka tapauksessa ajallaan.

Päivän viimeiseksi etapiksi jäikin ainoastaan kilometrin siirtyminen Lappon saaren satamasta majapaikkaani Pellas på Lappo, iso talo joka on lohkottu useammaksi pieneksi huoneistoksi vieraiden käyttöön. Myös pienempiä leikkimökkejä löytyy matkailijoiden käyttöön, jos kaipaa aavistuksen kustannustehokkaampaa majoitusta. Oma majoitukseni sisälsi myös saunan, joten sataman kupeessa sijainneessa Restaurang Galeasenissa nautitun, erittäin maukkaan, kuhafileellä varustetun Caesarsalaatin jälkeen pääsi nauttimaan saunan lämmöstä.

Lappo – Maarianhamina

Kolmas päivä, jälleen aikainen herätys koska lauttarannassa täytyisi olla aamulla 8:15 aikaan odottamassa lauttaan nousua. Tämä siirtymä olikin lähemmäksi kahden tunnin mittainen lauttamatka, joka kulki Kumlingen sekä Enklingen kautta Hummelvikin satamaan. Lauttamatkan aikana oli hyvää aikaa nauttia sen verran kahvia että aamupäivän aikana ei ainakaan tulisi uni silmään. Hummelvikistä maihin ajettuani oli tiedossa noin 20 minuutin ajomatka, jonka päätteeksi olisi nopea maantielossiylitys ennen siirtymistä Manner-Ahvenanmaalle.

Ensimmäisenä nähtävyytenä vastaan tuli Bomarsundin linnoitus, jossa pienen jaloittelun aikana tuli tutustuttua niihin harvoihin pystyssä oleviin muurien palasiin, mitkä paikalla vielä olivat. Tästä ei tarvinnut pitkään jatkaa matkaa, kun seuraavana eteen osui Kastelholman linna. Tämä rakennelma oli säilynyt aavistuksen paremmassa kunnossa kuin edellinen tukikohta, joten kahdeksan euron sisäänpääsylippua vastaan sai itse linnassa ja viereisellä mäellä kierrellä lähemmäksi pari tuntia ihaillen entisaikojen rakennustaitoa. Lipun hintaan kuuluu myös oikeus vierailla mäen päällä olevassa kruununvankilassa, johon on tehty rekonstruktioita entisaikojen selleistä.

Aivan naapurissa sijainneen Smakbyn ravintolassa syödyn, erittäin suolaisen sekä lihaisan makaronilaatikon jälkeen suuntana oli käydä kaverini suosituksesta Stallhagenin panimolla pyörähtämässä. Tämä pieni panimo on aavistuksen syrjässä, mutta onneksi saari ei ole niin ito että tännekään joutuisi kovin montaa minuuttia ajelemaan. Panimon omassa kaupassa on tarjolla talon tuotteita sekä ns. fanitavaraa jos sellaista haluaa itselleen haalia. Lisäksi rakennuksen toisessa päässä on pieni ravintola, jossa on mahdollista nauttia maukkaan näköistä lounasruokaa höystettynä talon omilla oluilla.

Loppupäivän aikana oli nähtävissä, että vesisade viimein saisi matkaajat kiinni ja pakottaisi suojautumaan sisätiloihin. Tätä ennen kuitenkin kerkesin vielä pyörähtämään Jomalan kirkon pihalla ottamassa kuvia tästäkin komeasta kivikirkosta. Valitettavasti tämäkään kirkko ei ollut avoin julkisille vierailuille, mutta ulkokuvat sekä parkkipaikan vieressä temmeltäneet pitkäkarvaiset lehmäotukset riittivät tällä kertaa. Matkalla Eckerön posti- ja tullitalolle vettä sitten alkoikin satamaan oikein kunnolla, joten komeasta rakennuksesta ei päässyt kunnolla nauttimaan.

Tulevan yön majapaikkana tulisi toimimaan Klintvägen Apartment, nimensä mukaisesta huoneisto jossa jälleen tilaa ympärillä riittäisi vaikka muille jakaa. Vaikka asunnossa ei mitään pahaa sanottavaa ollut, niin piha oli kyllä siihen suunnitellulle automäärälle todella ahdas.

Maarianhamina – Turku

Tänä aamuna ei tarvinnut herätyskelloon luottaa, laiva takaisin mantereelle lähtisi kahden jälkeen päivällä ja suunnitelmissa oli ainoastaan kaupungin pienen keskustan kiertelyä joten kiirettä ei tarvitse pitää. Päivän ensimmäinen kohde oli kuitenkin Bagarstugan Kahvi & Viini, pieni mutta kodikas kahvila, jonka valikoimassa olisi riittänyt vaikka minkälaisia herkkuja mutta pelkkä kahvi oli tällä kertaa tarpeeksi.

Seuraavana vuorossa oli Museolaiva Pommernin ihailu, laivan yhteyteen oli perustettu myös museo jonka kautta olisi päässyt sisään laivalle käymään mutta minulle riitti tämän upean aluksen ihailu ulkoa päin. Tämän jälkeen siirtyminen kaupungin poikki länsipuolelle Lilla Holmenin saarelle, jossa rauhallisen luonnon lisäksi oli nähtävissä rusakoita sekä erilaisia lintuja. Sellainen huomio tuli kaupunkialueelta tehtyä, että joka paikassa pysäköinti näyttäisi onnistuvan kiekolla ja maksullisia pysäköintipaikkoja ei ole nähtävissä missään. Tästä iso plussa.

Paluumatka oli järjestetty Viking Gracella, johon jonottamisessa ja laivaan nousemisessa ei ollut mitään erityistä mainittavaa. Laivamatka Maarianhaminasta Turkuun maksoi 49 euroa, joka sisälsi autopaikan sekä oman hytin. Hytistä jopa maksettiin minulle, kokonainen euro, että sellaisen ottaisin matkani ajaksi. Turun päässä laivasta ajaminen pientä satamaruuhkaa lukuun ottamatta ei tuottanut ongelmia, Rajavartiolaitos ei Ahvenanmaalta saapuneista ollut kiinnostunut joten poistuminen yöpaikalle sujui varsin helposti. Itse majapaikkana toimi Airbnb-asunto Port Arthurissa, ensimmäisen kerroksen perustason asunto, joka oli vähän aikaa sitten laitettu uuteen uskoon.

Seuraavana aamuna edessä ei ollut muuta kuin varusteiden nippuun laittaminen, auton palauttaminen ja rautatieasemalle siirtyminen. Juna takaisin Helsinkiin lähti sekä saapui ajallaan, joten tässäkään mielessä mitään erityistä tapahtumaa ei ollut.

Kaiken kaikkiaan Ahvenanmaan saaristo on oikein mukava matkakohde. Vaikka minunlaiselleni saaristossa ei kovin moneksi päiväksi ole nähtävää tai koettavaa tarjolla, niin ainakin 2-4 päivän automatkalle voi hyvillä mielin suunnata.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä