Loading...

Lumikengillä Pukalassa

Artikkelin lukuaika: 2 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Runsaslumisten lauantaipäivien määrä ei näytä loppuvan vielä pitkään aikaan, joten tällä kertaa suuntana olisi minulle jälleen uusi luontokohde Pirkanmaalta, nimittäin Pukalan virkistysmetsä aivan Oriveden kaupungin kupeessa. Oriveden jälkeen 3381-tieltä alueelle haarautuva Juurakko-tie oli jo itsessään melkoinen seikkailu, tietä kun ei ollut aurattu viime lumisateen jäljiltä ja lähes auton pohjaan yltävää lumipatjaa halkoessani pari kertaa ei auton ratilla ollut mitään virkaa suunnan määräämisessä. Onneksi korkeita tienvierustojen lumivalleja ei joutunut testaamaan, vaan menomatka Siitinjärven parkkipaikalle sujui vailla tappioita.

Aivan parkkipaikan nurkalta löytyy tulipaikka sekä puuvaja. Lisäksi aivan tien toiselta puolelta lähtee polku etelään päin kohti Pukalan laavua. Tähän suuntaan itsekin lähdin kulkemaan, mutta tuonne asti en tänään aio kulkea vaan ainoastaan tehdä reilun kahden kiloterin kierroksen läheisen lammen rannalle ja sieltä takaisin autolle.

Heti alkumetreillä ensimmäiseksi esteeksi koitui leveän oan ylitys. Kunnon tukeva silta tähän oli kyllä tehty, mutta lumikenkien kanssa se ei ollut tarpeeksi leveä ja lisäksi siinä oli noin 30 cm lunta. Eli poikittain eteenpäin pikkuhiljaa lunta pois potkien. Tästä selvittyäni edessä olikin mukavaa, ajoittain kumpuilevaa metsämaisemaa, missä oli kohtuu helppoa kulkea. Edellisestä lumikenkäreissusta on jo pari vuotta aikaa, joten vähän aikaa meni taas tekniikkaa hakiessa mutta kunhan sopivan rytmin löysi, matka taittui varsin vaivattomasti.

Tietysti ilman vastoinkäymisiä matka ei olisi mitään. Pari kertaa onnistuin kaatumaan selälleni tai kyljelleni, kun astuin tyhjään kohtaan missä lumen alla ei ollutkaan mitään kantavaa. Hetken aikaa selälläni kirottuani sain sen verran itseäni kerättyä kasaan, että punnersin kroppani mahapuoli alaspäin ja nousin siitä takaisin matkaa jatkamaan.

Matkan varrella ei ollut oikeastaan muita nähtävyyksiä tiedossa, kauniin luonnon lisäksi, kuin Vähä-Musturin nuotiopaikka, missä pysähdyin pitämään evästaukoa puita poltellen ja kahvia juoden. Nuotiopaikka oli kyllä erittäin komealla paikalla aivan järven rannassa täysin hiljaisen luonnon keskellä.

Hetken nuotiotauon jälkeen olikin aika vetää reppu takaisin selkään ja jatkaa lenkkiä järven pohjoispuolen kautta takaisin autotielle sekä autolle. Tätä kautta polkuosuutta ei montaa sataa metriä ollut kuljettavaksi, vaan autotie tulikin vastaan jo melko pian ja sillä loppusiirtymä hoitui parissa minuutissa.

Alueella ei auton jäljistä päätellen talvisaikaan näytä turhaa ruuhkaa olevan, joten tänne täytyy kyllä lähiviikkoina tulla käymään uudestaankin. Jos vaan tien auraus säilyy talven läpi edes tällä tasolla, niin auto samaan paikkaan jemmaan ja polkua pitkin lumikengillä aina Pukalan laavulle asti. Tuo lenkki tulisi kaikkineen olemaan noin 8 km pitkä, joten sille pitänee jo varata vähän tukevampaakin taukoevästä matkaan.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä