Loading...

Balin saaren viisi kaunista poimintaa

Artikkelin lukuaika: 3 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Balin saari Indonesian ison saarivaltion keskellä on ollut turistien ja ”digital nomadien” suosiossa vuosikausia. Koska saarelta löytyy nähtävää sekä koettavaa kuukausiksi ellei jopa vuosiksi, on mahdotonta yhden kuukauden jälkeen antaa täysin vedenpitävää TOP5 -arvostelua koko saaresta. Mutta omat viisi kaunista, vähän isoista massoista poikkeavaa, poimintaani olen kuitenkin saanut kasattua.

Sangeh Monkey Forest

Puolen tunnin mutkittelevan ajomatkan päässä Ubudista länteen sijaitsee Sangeh Monkey Forest, joka on hyvä vaihtoehto Ubuudun vastaavalle apinapuistolle. Sangehin puisto sijaitsee aivan ison tien varrella mutta on selvästi vähemmän turistien suosima kuin Ubudun alue. Itse saavuin paikalle 11 aikaan arkiaamuna ja sain kiertää alueen ympäri aivan yksinäni. Oppaani oli erittäin leppoisa herrasmies, joka ei suotta kiirehtinyt tai hoputtanut matkaani vaan ennemminkin antoi minun kävellä edeltä omaan tahtiini. Lisäksi hänellä näytti olevan hyvä ymmärrys, miten apinoiden kanssa tulee toimia, joten nämä eivät kertaakaan edes yrittäneet kiivetä tai hypätä päälleni.

Alueella elää noin 160 apinaa kolmessa eri ryhmässä, jotka eivät kulje keskenään eivätkä toistensa alueilla vaan pysyttelevät tiukasti omalla reviirillään. Pääasiassa apinat näyttivät nauttivat auringosta setä hedelmistä, mutta aika ajoin opas otti esiin muutaman pähkinän taskustaan houkutellakseen yksittäisiä apinoita paikalle esimerkiksi hyviä valokuvia varten.

Kaiken kaikkiaan nähtävää sekä kierrettävää riittää metsien sekä temppeleiden keskellä reiluksi tunniksi, pääsylipun ollessa 30k rupia per aikuinen. Mielestäni hinta/laatusuhteelta erittäin hyvä nähtävyys, varsinkin kun täällä saa mitä ilmeisemmin olla huomattavasti rauhallisemmissa väleissä apinoiden kanssa, kun Ubudissa.

Jaya Coffee Roasters

Ubudin ja Br. Kengetanin välissä, pienellä asuinalueella vähän keskellä ei mitään, sijaitsee todella pieni kahvila. Istumatilaa ei ollut kuin muutamalle kahvista nauttijalle, ja mitään purtavaa ei ollut tarjolla kahvin kaveriksi, mutta se juttu paikassa on samassa tilassa sijaitseva pieni kahvipaahtimo, jonka tuoksuja sekä toimintaa voi sopivaan aikaan paikalle saavuttaessa seurata omasta kahvista nauttiessa. Itse osuin paikalle talonollessa tyhjillään, mutta juuri sopivasti kahvinpaahtamisen loppuvaiheilla. Koko sen ajan, kun istuin tuolilla aivan mieletöntä kahvia juodessani, saatoin nauttia vastapaahdetun tuoreen kahvin tuoksuista. Aivan loistava pikku paikka, jossa kelpaa pysähtyä pitämään taukoa ja nauttimaan kunnon balilaisesta laatukahvista.

Rice Terrace Munduk

Jos tulee viettäneeksi aikaa saaren pohjoispuolella tai keskiosissa, on vierailu Mundukin riisitasanteilla loistava tapa viettää aikaa ja tehdä mukava puolipäiväretki vähän vähemmän turistien kansoittamalle alueelle. Paikka itsessään on vuorten harjanteella kulkevaan, isompaan päätiehen nähden jonkin verran sivussa, ja näin ollen autolla melko hankalasti saavutettavissa. Ei kuitenkaan täysin mahdoton, mutta heikkokuntoisen tien ja jyrkkien mäkien takia 2-pyöräinen on huomattavasti parempi valinta. Itse nähtävyyden nurkilla ei ole kunnolla pysäköintitilaa, skootterit saa kyllä pikkupolkujen sivustoille helposti parkkiin, joten tämäkin suosii autoa pienempää menopeliä.

Kunnon kovapohjaisen polun ansiosta pelto-, tasanne- ja vuorenrinnemaisemien kuvaaminen onnistuu helposti sekä vaivattomasti. Lisäksi alueella ei varsinkaan arkisin ole kuin paikallisia tekemässä päivätöitään tai arkisia askareitaan, joten muiden turistien häiriköinniltä saa olla varsin rauhassa.

Samalla kun tänne ajaa, kannattaa ehdottomasti käydä tukemassa paikallisia vierailemalla joillakin alueen useista upeista kahviloista tai ravintoloista. Itse kävin kahdessakin paikassa: Pandan Bali warung sekä Éco Café 2. Ensimmäinen oli talon etupihalle muutamasta katetusta ruokaryhmästä perustettu kahvila, jonka kahvi sekä hedelmätarjoilut olivat erinomainen piriste päivään. Lisäksi talon koirat pitävät halutessasi sinulle seuraa. Jälkimmäinen on päätienvarrella sijaitseva kahvila, jonka pöytien ääreltä aukeaa upea näköala yli riisitasanteiden kohti vuorenrinteitä. Kumpikin paikka on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen.

Mentari Lovina Bar & Kitchen

Balin saaren pohjoisrannikolla sijaitsevasta Lovinan kaupungista löytyy aivan mieletön merenrantaravintola Mentari Lovina Bar & Kitchen. Kyseinen paikka on ihan hyvän kokoinen, tilaa istua on sekä terassilla että rantahiekalla, ja paikalla on henkilökuntaa pitämässä asiakkaista huolta jopa hiljaisempaan lounasaikaan. Itse kävin täällä useampaan kertaan, ja kertaakaan en joutunut odottamaan pöydässä tarpeettoman pitkään. Varsinkin lounasaikaan ruuhkaa ei todellakaan ollut yhdelläkään vierailukerrallani ja mutta varsinkin Balilainen ruoka oli täällä erittäin maukasta sekä kohtuuhintaista. Tässä paikassa en käynyt auringonlaskua ihailemassa, mutta voisin kuvitella, että ei tämäkään yhtään hullumpi paikka olisi oluttuoppia tyhjentää viimeisiä auringonsäteitä ihaillen.

Bali Twin Lake

Mundukin itäpuolella, saman isomman vuoristonharjannetien eteläpuolella sijaitsee kaksi isoa vuoristojärveä, Tamblingan sekä Buyan. Jos ei sen lähemmäksi halua järvien äärelle suunnata, vuoristotien varrella on useamman kilometrin matkalla näköala- ja ruokailutasanteita matkailijoiden käytössä. Lisäksi näiden yhteydessä on erilaisia ravintoloita ja kioskeja tarjoamassa herkkuja maisemien ihailun yhteyteen.

Itse järvien rannoilta löytyy useampiakin retkeily- ja ulkoilumahdollisuuksia, temppeleitä ja leirintäpaikkoja. Buyanin eteläpuolella on myös pienempi kaupunki, josta löytyy majapaikkoja täällä yön tai pari aikaa viettäville. Vuorenrinteillä elää myös apinoita, jotka näyttävät tulevan tien varsille keräämään huomiota ja herkkuja turistien käsiltä.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä