Loading...

Kennedy Space Center

Artikkelin lukuaika: 2 minuuttia

Tänään tiedossa olisi työntäyteinen autoilupäivä kauas pohjoiseen kohti Titusvillen kaupunkia ja Kennedy Space Centeriä. Ajatuksena oli lähteä liikenteeseen jo ennen seitsemää aamulla, mutta lopulta lähtö viivästyi lähelle kahdeksaa. Matkaa kämpältä perille asti tulisi kertymään 350km suuntaansa, ja ajoaika ruuhkien kanssa on nelisen tuntia. Liikenneruuhkat täälläkin päin osaavat olla pysäyttäviä, kirjaimellisesti. Hyvä ajoasento, ilmastoidut jakkarat ja automaattivaihteisto ovat todellakin kultaa kalliimpia tässä hässäkässä. Matkalla en montaa taukoa pitänyt, mutta vähän pysähdyin jaloittelemaan sekä kahvia tankkaamaan West Palm Beachissä tutussa Common Grounds Brew & Roastery -kahvilassa.

Loppumatka sujui hyvää matkavauhtia ajellen aina NASA Causeway -tiellä olevalle nostosillalle asti. Tässä joutui kymmenisen minuuttia odottelemaan, että veneliikenne pääsee alta pois. Viimeiset kilometrit perille, portilla $10 USD pysäköintimaksua, auto ruutuun parkkiin ja lipputiskille. Sisäänpääsy ilman mitään lisäoptioita $61 taalaa veroineen, joten tästä ei todellakaan halvalla selviä. Vielä kevyt turvatarkastus ja sisällä ollaan.

KSC koostuu kahdesta erillisestä alueesta, Visitor Centeristä ja Apollo Saturn V Centeristä, joiden välillä kulkee lipun hintaan sisältyvä linja-autoyhteys, joka samalla toimii alueen kiertoajeluna. Itse päätin tehdä muutaman minuutin pikakierroksen etupihan puolella sijaitsevassa ”rakettipuutarhassa” ennen suuntaamista suoraan kiertoajelujonoon. Oikeastaan mitään jonoa ei tällä hetkellä ollut, pari minuuttia piti odotella, että edessä olevista saatiin pakolliset ammattivalokuvat otettua ja sitten bussiin odottelemaan kiertoajelulle lähtöä.

Kiertoajelu kestää 30-45 minuuttia ja sisältää ajelun ympäri Vehiche Assembly Buildingin sekä Launch Complex 39A:n ja 39B:n, päättyen lopulta Apollo Saturn V Centerin pihaan. VAB on julmetun iso rakennus, jonka sisuksissa jo Apollo-avaruusraketit on kasattu laukaisukuntoon ennen siirtämistä jommallekummalle laukaisualusta 39:stä. Apollo-ohjelman jälkeen rakennus jatkoi toimintaansa avaruussukkuloiden kanssa, ja tätä nykyään se palvelee NASAn uutta Space Launch System -projektia. LC-39A on tätä nykyään SpaceX:n käytössä, eikä tällä kertaa kyseisellä paikalla ollut mitään erityistä tapahtumaa menossa. Mielenkiintoisen näköistä kaikesta huolimatta.

Apollo Saturn V Center on varmasti alueen mielenkiintoisin nähtävyys, ehkäpä siksi että sen sisältä löytyy täysikokoinen Saturn V -raketti, jonka yksityiskohtia pääsee ihailemaan myös alta. Tähän tilaan pääsyä edeltää pari interaktiivista, yhteensä noin 15 minuutin mittaista, esitystä kuumatkustamista edeltäneestä ajasta sekä itse Apollo-ohjelmasta. Itse rakettihan on tietysti valtava, kaikkine moottoreineen ja yksityiskohtineen tätä olisi voinut silmäillä tuntitolkulla, mutta nälkä alkoi jo painamaan päälle niin päätin pitää käytetyn ajan järkevissä puitteissa ja suunnata samassa rakennuksessa sijaitsevaan ravintolaan haukkaamaan kanasalaatin. Lyhyen lounastauon jälkeen lisää rakennuksessa sijaitsevan esineistön tutkimista, kunnes viimein vakuutin itselleni, että on syytä poistua pihalle odottelemaan linja-autokyytiä takaisin vierailukeskukselle.

Bussilla takaisin, kierros tuliaiskaupassa mutta mitään kiinnostavaa ei löytynyt mukaan ostettavaksi, ja pihalle kiertelemään. Jonkin aikaa alueella kierreltyäni tuumasin, että onpa tässä jo reilu kolme tuntia kierreltyä ja kaarreltua, salaatin vaikutus tuntuu olemaan kulutettu pois ja päiväkin alkaa olemaan pitkällä, joten olisi aika ottaa suunta takaisin etelään. Parkkipaikalta suoraan kohti etelää, läpi Merritt Islandin saaren, pieni siirtymä takaisin Interstatelle ja vauhdikkaasti kohti Miamia.

Paluumatkalla pikainen pysähtyminen päivän toiselle salaattiaterialle Penera Bread Cafe -pikaruokalassa West Melbournessa I-95:n varrella. Kohtuullinen kanasalaatti 10 USD. Ehkä turhan pelkistetty, mutta kyllä tässä tilanteessa meni mahan täytteeksi. Kotimatkalla vielä auton tankki täyteen tulevia päiviä ajatellen, mutta muuten ei mitään ihmeellistä ollut tiedossa. Liikenne onneksi hieman helpottaa iltaa kohden, kotiin ajellessani noin kahdeksan aikaan illalla ei enää joutunut ruuhkajonossa seisomaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä