Loading...

Talvikauden urheilusuoritukset

Artikkelin lukuaika: 3 minuuttia

Viime syksyisen KiipFit -polkujuoksun jälkeen on kerennyt tapahtumaan kaikenlaista urheilun saralla. Treenaaminen on ollut aktiivista läpi talven, kilometrejä on kertynyt erittäin hyvin ja kunto on parantunut huimasti.

Vantaan Maraton

Lokakuun 8. päivä juostiin Vantaalla jokavuotinen maraton-tapahtuma, joka oli tänäkin vuonna kerännyt paikalle sankoin joukoin osallistujia niin täydelle matkalle kuin puolikkaallekin. Itselläni ainut murhe vuodenajallisesti näin myöhäisessä kilpailussa oli lämpimänä pysyminen, pelkkä t-paita tuskin riittäisi mutta takki päällä en haluaisi lähteä juoksemaan. Ratkaisuksi valikoitui Skins A200 pitkähihainen kompressiopaita, joka kyllä riitti läpi kisan erittäin hyvin pitäen miehen lämpimänä sekä kuivana.

Juoksu itsessään oli hyvin varmaa ja tasavauhtista. Vantaallahan juostaan reilun kympin lenkki neljä kertaa ympäri, joten ensimmäisen kierroksen jälkeen kaikki suuret yllätykset ovat jo takanapäin. Mielestäni vauhdinjako osui hyvin kohdalleen, vaikka viimeiset noin 4 kilometriä mentiinkin todella löysää hölkkää. Toisaalta tämä tuntuu olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Maratontunnelmia

Tällä kertaa olin jopa varautunut omasta takaa suolatasapainon ylläpitoon ja kuskasin mukanani muutaman kappaleen apteekista ostettuja natriumkloridi 500mg -tabletteja. Näin napsin suuhuni aina noin 7km kohdalla olleen huoltopisteen kohdalla, joka tuntui toimivan hyvin. Mitään lihaskramppeja tai jalkaongelmia ei tällä kertaa ollut havaittavissa, vaan voimat riittivät siedettävästi maaliviivalle asti.

Olin jo etukäteen lukenut, että Vantaalla tuntuu perinteisesti puhaltavan tasainen syystuuli läpi tapahtuman, ja kyllähän se tänäkin vuonna siellä puhkui. Välillä tuntui, että tuuli olisi puhaltanut koko kierroksen vastaan. Mutta eipä se mikään ylipääsemätön este ollut.

Vantaan maratonmitali

Loppujen lopuksi hyvin onnistunut juoksutapahtuma tämäkin, järjestelyt toimivat mallikkaasti, maalialueella tarjoilut olivat sopivat ja varusteiden noutamisen jälkeen sai vielä kahvi/pullatkin talon puolelta. Ja viereiseen uimahalliin pääsi saunomaan sekä peseytymään mikä oli iso plussa.

Vantaan jälkeen jatkuikin tuttu, tasainen treenaaminen läpi talven ja lumen. Tänäkään vuonna täällä etelämmässä ei lunta aivan mahdottomasti ole tullut, joten juokseminen ei koskaan tuntunut olevan siitä kiinni. Kesälenkkareilla ja sopivalla välivaatetuksella oli hyvä jatkaa.

Vantaan Maratonin datayhteenveto Movescountissa

Malta Maraton

Tänä vuonna olin päättänyt kokeilla jotain ihan uutta ja lähteä ensi kertaa urheilumatkalle ulkomaille. Koska Vantaan Maraton oli ollut henkilökohtainen menestys, ei ollut mitään syytä miksi en heti keväällä voisi lähteä parantamaan tulostani ja rikkomaan seuraavaa isoa rajapyykkiä. Satuin löytämään listan erilaisista juoksutapahtumista ja sieltä osui silmääni maaliskuinen Malta, pienen tutkiskelun jälkeen totesin, että noin 15-20 asteen päivälämpötilat ja aurinkoiset päivät sopisivat minun maaliskuuhuni kyllä erittäin vahvasti. Pitkä viikonloppu ennen juoksua, sunnuntaina juoksu ja tiistaina takaisin kotiin.

Näkymät hotellin parvekkeelta.

Majoituksen varasin The Victoria Hotellin Sliemasta, tarkalleen ottaen aivan kaupungin keskellä olevan kukkulan päältä. Hotellilta oli hyvät yhteydet ympäristössä olleisiin kävelykohteisiin sekä tietysti maratonaamun bussille jolla hoitui matka lähtöpaikalle Mdinan kaupungin portille. Koska onnistuin hyppäämään ensimmäisiin busseihin, odotusaika Mdinassa oli yli tunnin, joten jotain evästä kannattaa harkita. Paikan päällä oli järjestäjän toimesta hoidettuna reilusti bajamajoja sekä DHLn autoja kuljettamaan varustepusseja maalialueelle noudettavaksi.

Starttihetki koitti ja itse lähdin joukon keskivaiheilta juoksemaan hyvää ennakkosuunnitelmaani mukaillen noin 13km/h nopeudella. Alun pitkät alamäet kuitenkin siivittivät nopeuden päälle 14km/h mutta tämä ei tässä vaiheessa suurta pelkoa aiheuttanut. Nopeus kuitenkin tasaantui hyvin tasaisempien osuuksien kohdalla, sykkeiden pysyessä maltillisesti 145-150 lyönnin pinnassa.

Väsynyt maratoonari hotellin sängyllä

Puolenvälin jälkeen sykkeet pysyivät lähes poikkeuksetta 150-155 lyönnin välissä, oli kyseessä sitten tasainen tai alamäkiosuus. Ylämäkiä reitillä ei kovin paljoa ollutkaan, ja niissä yritin ottaa vauhtia sen verran pois, etteivät sykkeet nousisi yli 155 lyönnin. 36,5km kohdalla eteen tuli terävä nousu ja 37,8km kohdalla jyrkkä kääntyvä lasku jotka tekivät kyllä loppusuoraa ajatellen tuhojaan omaa suoritusta ajatellen. Viimeisellä neljällä kilometrillä jaloista oli kyllä annettu kaikki mahdollinen irti, ja loppusuora mentiin kyllä merimaisemia ihaillessa noin kympin vauhtia juostessa. Mutta koska tahti alusta alkaen oli ollut tasaisen vauhdikasta, ei loppusuoran pieni hiipuminen tuntunut keskinopeudessa liikaa ja näin ollen aika pysyi tavoitteen paremmalla puolella.

Maalissa palvelut olivat kyllä loistavat, tarjolla oli yhdessä putkessa mitali, palautuseväät, juomat ja vielä hierontakin sekä tavaranouto. Tosin käytävä eteenpäin oli loppua kohden todella ahdas, ehkäpä hierontapaikka ja varustenouto olisivat voineet olla vielä kauempana edessä jolloin väki olisi ensin päässyt tuubista pihalle.

Malta Marathonin datayhteenveto Polar Flowssa

Loppu maaliskuu menikin enemmän tai vähemmän palautellessa, jalkojen palauttelu kesti koko seuraavan viikon ennen kuin pääsi normaaliin kävelyrytmiin kiinni ja oikean jalan pohjelihas oli siitä vielä pari viikkoa vähän arka. Huhtikuu taas on mennyt tasaisesti kevätkuntoa ylläpitäessä, lumet ovat saaneet sen verran hyvin vauhtia, että muutama upea mastopyörälenkkikin on tullut ajettua. Tästä on varmasti hyvä jatkaa kohti toukokuuta, joka tulee tuttuun tapaan olevaan kova urheilukuukausi kahdella juoksutapahtumallaan.

0 tykkäystä

Saatat pitää myös näistä