Loading...

Canterbury, Uusi-Seelanti

Artikkelin lukuaika: 3 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Canterburyn hallinnollinen alue kattaa ison osan eteläisten Alppien itäisestä alueesta, muun muassa Christchurchin kaupungin, Lake Takepon ja Hanmer Springsin lomakaupungit, sekä isoja järvialueita vuoriston valuma-alueilla jylhine maisemineen.

Lake Takepo

Tälläkin kertaa auto tutun _Mode -vuokrafirman hoteista alle ja ajoon. Tämäkin menopeli on täsmälleen samanlainen kuin Aucklandissa, joten mitään uutta ei tarvitse lähteä opettelemaan. Pikainen pyörähdys takaisin kämpälle pakkaamaan laukku konttiin ja suunta vuorten keskellä kohti Lake Takepon pikkukylää. Matkalla lounastauko Geraldinen kaupungissa The Running Duck -nimisessä ravintolassa. Jälleen kokeiluun fish & chips, ja tälläkin kertaa oikein maukas sekä tukeva annos.

Jo ensimmäisen tunnin aikana vuoristomaisemat alkoivat pikkuhiljaa avautumaan horisontissa, mutta tästä ne vain paranivat paranemistaan mitä lähemmäksi Takepoa päästiin. Ja lopulta, viimeisen puolen tunnin aikana, saatiin jo lumikin maahan ja ajeltiin valkoisen maiseman ympäröimänä, onneksi sulan asvaltin päällä. Mitään talvirenkaitahan täällä ei harrasteta, vaan lumiketjut laitetaan tarvittaessa alle.

Lake Takepon kylä ei mikään kummoinen paikka ole, ja vaikuttaisi olevan vielä erittäin vahvasti turistivetoinen. Onneksi sentään lähikauppa löytyy, josta matkaan vähän aamiaisevästä ja pikainen kävelykierros itse järven rannassa upeita vuoristomaisemia kuvatessa ennen majapaikkaan siirtymistä. Yhtenä kylän helmenä täytyy kyllä mainita The Church of the Good Shepherd, pieni kivikirkko aivan järven rannalla erittäin upean vuoristomaiseman taustoittamana.

Majapaikka löytyi helposti parin kilometrin päästä maisemapaikalta, auto pihaan parkkiin ja kamat sisään. Loppuilta menikin suunnitelmia luodessa ja sääennusteita tutkiessa. Huomenna pitäisi olla selkeä aamupäivä sekä iltapäivä, joten suunta aikaisin kohti Aorakia sekä Hooker Valleyn polkua.

Aoraki / Mount Cook

Aamulla aikaisin kello 6:30 herätys, pari croissantia naamaan ja vaatteet päälle. Kävellen aamulenkki järven rantaan vähän herättelemään ja samalla ihailemaan auringonnousua. Ei ollut aivan kirkas taivas, joten pienen yläpilviverhon takaa sai aurinko paistaa, mutta upean näköinen oli maisema silti.

Takaisin kämpälle, rahka sekä aamukahvi ja suunta bensa-aseman kautta kohti Aoraki / Mount Cookin Kansallispuistoa. Tarkemmin lopullinen kohde tulee olemaan Hooker-järven ranta noin 5km ja 1,5 tunnin vaeltamisen päässä lähimmältä parkkipaikalta.

Ajomatka parkkipaikalle kesti reilun tunnin, eikä montaa autoa onneksi vielä ollut paikalla. Eli kovaa aamuruuhkaa tuskin on tiedossa. 9:30 kaikki valmista, joten kamera olalle ja vaeltamaan. Jo tässä vaiheessa oli saanut nauttia käytännössä koko ajomatkan äärimmäisen upeista vuoristomaisemista järvien äärellä, ja uskoakseni maisemat eivät ole ainakaan yhtään huonommiksi muuttumassa.

Polku oli ajoittain erittäinkin liukas, mutta ei mikään mahdoton. Pienellä taiteilulla ja suomalaisella kokemuksella matka taittui joutuisaan, välillä käsittämättömän upeita maisemia ihaillen, välillä juomataukoa riippusillalla pitäen. Lopulta aika lailla 1,5 tuntia myöhemmin olin polun päätepisteellä, Hooker-järven rannalla Aoraki-vuoren näköalapaikalla. Ja olihan se aivan satumainen paikka, jäinen järvi edessä ja lumiset korkeat vuoret ympärillä. Taianomaista. Ja aivan koko paikka pelkästään minun. Ei ketään muuta ihmistä missään.

Takaisinpäin olikin jo vähän reilummin ruuhkaa, näköjään kaikki muut olivat suosiolla siirtyneet toiseen kauttaukseen ja lähteneet myöhemmin liikenteeseen. Mutta toiset noin 1,5 tuntia myöhemmin olin jälleen, kaikki raajat ehjänä ilman kaatumisia, takaisin auton luona.

Nopea välipysähdys vessassa sekä kahvilla läheisessä The Hermitage Hotellin kahvilassa ennen paluumatkaa takaksin Lake Tekapoon. Tämä on jälleen sellainen kohde, jossa varmasti voisi viettää paikan päällä useammankin päivän eri polkuja kävellen. Mutta toisaalta keskitalvi ei olosuhteiden arvaamattomuuden takia ole kaikkein paras ajankohta, seuraavana yönä satoi Lake Takepon kylällä noin 10cm lunta ja ilma oli mukavasti 5-astetta pakkasella. Vuoristossa lunta on voinut tulla reilusti enemmän.

Hanmer Springs

Inland Kaikoura Road tai tie 70 johdatteli mutkitellen läpi maalaismaiseman ja yli pienemmän vuoristoalueen aina IS7:lle. Välillä lämpötila putosi jopa 3 asteeseen, ja vesisateen alkaessa alkoikin jo vähän jännittämään, tuleeko tässä vielä lumimyrsky sekä lumiketjureissu eteen. Onneksi sade taukosi ja lämpötilakin pysytteli plussan puolella loppuun asti.

Isommilla teillä ei mitään ihmetystä ollut enää tarjolla, lukuun ottamatta toinen toistaan upeampia vuorenhuippumaisemia aina Hanmer Springsin vuoristokylään asti. Itse kylässä vastaan tuli vesisade, joka jatkui pimeään asti eikä näin tarjonnut mahdollisuutta ihailla ympäröivää vuoristoa. Illalla vielä noin tunnin kävelylenkki Dog Stream Reserven ympäristössä ja sen metsäpoluilla. Rauhassa sai metsässä hiippailla lähes yksinään.

Seuraavana aamupäivällä nousu läheiselle Conical Hill -näköalapaikalle läpi jyrkähkön ja siksakkia rinnettä ylös mutkittelevan metsäpolun. Tästä kiitoksena näkymät kukkulalta kylän yli vuoristoon olivat todella upeat. Parinkymmenen minuutin ihailun jälkeen eri reittiä takaisin alas Larch Reserve -puistoalueelle sekä majapaikalle. Hetken päivälepo ja myöhäiselle lounaalle Monteiths Brewery Bar -ravintolaan. Caesar-salaatti ei tällä kertaa ollut onnistuneimmasta päästä, varsinkin pekoni oli käytännössä raakaa.

Muuten loppupäivä sekä -ilta menivät majapaikan lämmössä televisiota katsoessa. Ulkoilumaastojensa lisäksi alueelle matkataan myös vierailemaan paikallisessa kylpylässä, jossa voi pulahtaa alueen kuumasta lähteestä pulppuavaan veteen. Itselleni lämmin hotellihuoneen oli aivan tarpeeksi kuuma, joten jääkööt kylpyaltaan toiseen kertaan.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä