Loading...

Savottapolulla Isojärvellä

Artikkelin lukuaika: 2 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Marraskuinen, lumeton pakkasaamu Pirkanmaalla tarjosi loistavan mahdollisuuden lähteä ”lähiretkeilemään” ja ulkoilemaan koko päiväksi. Niinpä päätin suunnata noin 1,5 tunnin ajomatkan päähän Isojärven kansallispuistoon Kuhmoisiin patikoimaan ja kuvailemaan. Täälläkään en vielä ole aikaisemmin käynyt, joten tämä tulee olemaan täysin uusi kokemus minulle.

Savottapolulla

Herettyn parkkipaikalta lähtevä 10 km valkoisin merkein merkitty Savottalenkki suuntaa suositeltuun vastapäivään kierrettäessä aluksi kumpuilevan maaston sekä kivikkoisten polkujen kautta Hevosjärven länsirannalle ja Kuorejärven itäiseen päähän. Polku tällä välillä oli ajoittain vaikeasti kuljettavaa, mutta ei mitään mahdotonta. Kunnon talviolosuhteissa kuitenkin kannattaa olla varovainen liukkaiden kivien kanssa. Hevosjärven rannalla pääsin ihailemaan kaunista järvimaisemaa juuri auringonnousun aikaan. Valitettavasti Kuorejärvellä aivan itäiseen järven kärkeen ei ollut mahdollista päästä, kaatuneen puun sekä pitkospuille nousseen veden takia. Näkymät kuitenkin tällekin järvelle olivat oivalliset.

Latokuusikon rajoitusalueen kiertävä polku oli alkanut keräämään kaatuneita puita päällensä jo runsain mitoin ja mahdollista reittiä piti etsiä polun viereltä. Tästä eteenpäin polku kuitenkin muuttui helpompikulkuiseksi ja jatkui tällaisena aina Vahterjärven nuotiopaikalle sekä laavulle. Laavu sekä puuvaja näyttivät olevan hyvässä kunnossa, ja olipa puuvajalla oikein Fiskarsin kirveskin käytettävissä. Tässä kohdassa aikaa polulla oli mennyt noin 2,5 tuntia, joten evästauolle alkoi olemaan tarvetta. Sämpylän muutaman vesihuikan jälkeen vielä järvimaisemista valokuvat muistoksi, varusteet takaisin nippuun ja suunta eteenpäin.

Matka jatkui muutaman sata metriä kohti Lortikkaa, mutta ensimmäisestä risteyksestä päätin lähteä vasemmalle luontopolulle. Ajatuksena oli hieman oikaista lenkkiä käyden tutustumassa tähän pistoon. Tämä olikin melkoinen luontopolku, koska viereinen lampi ja puro olivat tulvineet jo vuosia sitten ja polkukin oli siirtynyt ylemmäksi. Lisäksi tulvivan lammen toisessa päässä tätä polkua ristesi todella paljon kuljettu, epävirallinen polku, joka aiheutti pienen hämmästyksen. Kartan tutkimisen jälkeen löytyi kuitenkin oikea suunta ja matka jatkui. Koska luontopolku oli siirtynyt alkuperäisestä, ei mielestäni mitään polkumerkkejäkään ollut näkyvillä vaan suunnistus oli omien tietojen varassa.

Hetki harhailuiden jälkeen polku yhtyy jälleen Savottapolun merkittyyn reittiin, joka on samalla pyöräilijöille osoitettu MTB-baana. Tämä 16 km maastopyörälenkki näyttäisi kartan perusteella kulkevan 60-prosenttisesti metsässä ja loput tieosuuksilla. Varmasti oikein mukavaa ajettavaa, jos ei pahimpiin juurakkoihin halua lähteä puskemaan. Mutta tämän takia polkua on pohjustettu ja tuettu rankasti, joten käveleminen sillä vastasi pääasiassa hiekkatiellä kulkemista. Matka siis taittui varsin nopeasti aina Hevosenlenkin risteykselle asti, missä taas aamulta tutut harjunousut alkoivat tulemaan vastaan.

Päätin vielä ennen autolle palaamista tehdä nopean piston Heretyn luontopolun varrella olevalla siirtolohkareella, komea iso järkäle kuin aseteltuna kolmen pienemmän kiven päälle näytille. Tästä takaisin rinnettä alas polulle, puista siltaa yli Kannuslahden ja hyvää hiekkapolkua takaisin parkkipaikalle. Saapuessani puistolle noin 9:30 aikoihin pihassa oli yksi auto, ja nyt lähtiessäni noin 14:00 olin ainut paikalla ollut. Polun varrella aivan loppumatkasta tuli Hevoslenkiltä eräs retkeilijä samaan aikaan kanssani kohti parkkipaikkaa, ja Vahterjärven laavulla oli sinne saapuessani retkeilijä rinkkansa kanssa tekemässä tulia, mutta muuten en muita polulla nähnyt.

Rauhassa sai siis olla, tässä varmasti vaikuttaa että olin liikenteessä keskellä viikkoa tähän aikaan vuodesta. Mutta jos aikaa ja intoa riittää niin ehdottomasti suosittelemisen arvoinen retkikohde. Marraskuinen ajankohta melkein vaatii vapaapäivän, missä voi aikaisin aamusta lähteä kiertämään, tai sitten täytyy olla valaistus omasta takaa. Mutta vastapainona tälle tarjolla on rauhallinen ympäristö, missä ruuhkaa ei tarvitse pelätä.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

2 tykkäystä

Saatat pitää myös näistä