Loading...

National Mall

Artikkelin lukuaika: 2 minuuttia

Viileä aamu pääkaupungissa, mutta päivän huippulukemiksi on ennusteen mukaan lupailtu oikein maaliskuiset 17-plusastetta ja auringonpaistetta pilvettömältä taivaalta. Aamiainen majapaikassa, aamusuihku ja repun kanssa kävellen kohti Capitolia. Kävelymatka kämpältä Capitolin juurelle on noin 25 minuuttia, joten samalla saa vähän heräteltyä itseään uuteen aamuun. Ja tämäkin kaupunki tuntuu New Yorkin tavoin olevan todella tasainen, joten suuria kukkuloita ei ole matkalla valloitettavaksi.

Sekin hyvä puoli DC:ssä, että kaupunki on todella pieni ja kompakti. Kaikki nähtävyydet ja museot ovat aika hyvin puristettu keskustan puistoalueen, National Mall, ympärille. Tätä hyödyntäen päivä oli tarkoitus kuluttaa kiertäen keskustaa myötäpäivään ulkoilmakohteita kuvaten. Ensimmäinen pysähdys Capitolilla, mistä kuvia niin itse rakennuksesta kuin puistosta. Komean näköistä kaupunkimaisemaa, aivan erilaista kuin New Yorkissa missä korkeat, lasipintaiset pilvenpiirtäjät hallitsevat maisemaa. Täällä rakennukset ovat vanhoja, kivipintaisia ja matalia. Pikkukaupungin tuntua.

Jos museoiden kiertäminen kiinnostaa, niin DC on oikein hyvä kohde tähän tarkoitukseen. Smithsonian Instituution museot nimittäin kattavat todella laajan otannan eri tieteen ja taiteen aloja, ja näihin kaikkiin pääsee sisään ilmaiseksi. Valtaosa näistä museoista löytyy Nationall Mall:in varrelta, joten kiertäminen vaikka pelkästään jalan liikkuen on todella helppoa.

Itse keskityin pelkästään ulkoiluun ja rakennusten ihailuun ulkoa käsin. Washington Monumentin kohdalla suunta suoraan etelää kohti ja Thomas Jeffersonin muistomerkin kautta lisälenkki. Jeffersonin muistomerkin kattoa oltiin parhaillaan remontoimassa, joten ulkokuvilla ei paljoa kannata kehuskella mutta itse miehen patsaasta sai jollain tavalla kuvan otettua. Ja tietysti erilaista kuvakulmaa kohti Washington monumenttia. Seuraavana reitin varrella vastaan tulee F.D. Rooseveltin muistomerkki, joka on melko isokokoinen ja laajalle alueelle levytetty kivi-kalliomuistomerkki hänen eri virkakausiltaan sisältäen hänen lausahduksiaan ja ajatuksiaan. Ainut Yhdysvaltain presidentti, joka on ollut virassa enemmän kuin kaksi kautta. Ja aivan tämän vierestä löytyy Martin Luther King Jr muistomerkki, joka omasta mielestäni on omalla yksinkertaisuudellaan sekä erityisesti erilaisuudellaan vaikuttavin alueen muistomerkeistä.

National Mall:in länsipäässä on yksi kaupungin näkyvimmistä muistomerkeistä, Lincoln Memorial, joka on kokonaisuutena melkoinen nähtävyys. Maisemat täältä kohti Capitolia ovat komeat, valitettavasti talvikaudella kaikki puiston vesialtaat ovat tyhjinä vedestä, joten täyttä hohtoa ei ole saatavilla. Mutta komean näköistä siitä huolimatta. Lincolnin ja Washingtonin muistomerkkien väliseltä alueelta löytyvät myös Toisen maailmansodan sekä Korean ja Vietnamin sotien muistomerkit, jotka eivät mahtipontisuudessaan kilpaile Venäjällä nähtyjen kanssamuistomerkkien kanssa mutta kertovat kyllä oleellisen sanoman.

Our nation honors her sons and daughters who answered the call to defend a country they never knew and a people they never met

Päivän viimeisenä, varsinaisena nähtävyytenä oli käydä kurkkaamassa Valkoisen Talon eteläpuolen pihamaata, ja kiitos tukevien turvatoimien, innokkaat turistit pidetään usean sadan metrin päässä itse rakennuksesta. Kuvat talteen ja sivummalle etsimään päiväkahvipaikkaa. Pieni kahvila nimeltä Swing’s vastasi tällä kertaa tarjoiluista. Kahvin jälkeen takaisin puistoon, suunta kohti Capitolia ottamaan muutamia kuvia paremmassa valaistuksessa ja sitten etsimään ruokapaikkaa.

Capitolin pohjoispuolelta, aivan Union stationin nurkilta, löytyi lupaava Irkkuravintola The Dubliner, jossa pöytään kulkeutui täyteläinen perunakeitto, maittava kanasalaatti sekä hedelmäinen IPA. Koko komeus hintaan $35USD. Pitkän kävelypäivän päätteeksi on hyvä vielä kävellä takaisin kämpille ja hieman sulatella syötyä päivällistä. Matkalta vielä Frappuccino jälkiruoksi matkaan, sen verran makea liemi kyseessä ettei muuta jälkkäriä enää tarvita loppupäivän aikana.

2 tykkäystä

Saatat pitää myös näistä