Loading...

Kandy, Sri Lanka

Artikkelin lukuaika: 4 minuuttia

Tämä artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, jotka on merkitty -merkillä.

Kandy, Sri Lankan vanha pääkaupunki keskellä saarta. Kaupunki itsessään on ihan mukavan kokoinen ja sitä myöten myöskin vilkas keskus, joten varsinaisesti rentoutumaan tänne ei kannata suunnata. Mutta jos muutama päivä on ylimääräistä aikaa ja maisemat sekä kulttuurikohteet kiinnostavat, niin ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.

Junalla kaupunkiin on erittäin helppo saapua, rautatieasema sijaitsee lähes keskustassa, joten taksilla tai tuk tukilla majapaikalle siirtyminen onnistuu vaivattomasti ja nopeasti. Olettaen ettei ole pahimpaan ruuhka-aikaan liikenteessä, jolloin tämänkin luokan kaupunki saadaan aivan solmuun ja yksikään ajoneuvo ei liiku mihinkään.

Oma majoitukseni itseasiassa sijaitsi hieman kaupungin ulkopuolella erään paikallisen kodin yläkerrassa, jossa hänellä ja hänen perheellään oli pari huonetta tarjolla matkalaisille vuokrattavaksi. Kevyempi kustannusrakenne ja syrjäisempi sijainti tietysti toivat mukanaan halvemman hinnan, 13,50 euroa per yö, josta tietysti joutui aavistuksen maksamaan pidempien välimatkojen muodossa. Mutta kaupungille pääsi halutessaan tuk tukin kyydissä 300-400 rupiin korvausta vastaan, ja kun 1 euro oli noin 230 rupia, ei tässä varsinaisesti köyhtymään päässyt. Lisäksi esimerkiksi aamulla pystyi helposti vielä viileään aikaan kävelemään kaupungille.

Ensimmäisen täyden matkapäivän Kandyssä vietinkin kaupunkiin tutustuen, aamulla vielä lämpötilan ollessa viileämmän puolella suunnistin kaupungin pohjoispuolelle Udawatta Kelen suojelualueelle muutamaksi tunniksi kävelemään ja luonnon rauhaa ihastelemaan. Varoituksen kävellen liikkeellä oleville, nousu kaupungin pääkaduilta ylös puiston portille on yllättävän korkea ja pitkä, joten kannattaa melkein neuvotella kyyti ja säästellä jalkojaan.

Päivän toisena kohteena oli vierailu Kandy-järven eteläpuolella olevalla näköalapaikalla. Tasanne on reilun kokoinen paikka, joten tänne mahtuvat kaikki halukkaat turistit samaan aikaan kuviaan ottamaan. Ja tietysti tännekin oli pakko tulla kävellen paikalle, joten perillä ensimmäiset 15 minuuttia sai puhallella hengästymistään sekä odotella tolkuttoman hikoilun loppumista. Vaikka saaren sisäosissa vuorten keskellä ei ole läheskään niin tuskallisen kuuma kuin rannikolla, on täällä silti keskellä päivää lähestulkoon 30 astetta.

Toisen päivän pääasiallisena liikkumisvälineenä toimi majapaikan pitäjältä vuokrattu skootteri, jonka kanssa olisi tarkoitus lähteä kiertämään Kandyn eteläisiä osia sekä niiden syrjäisiä kyläteitä. Ensimmäisenä kohteena olikin Kandyn kaakkoispuolella sijaitseva Victorian pato, tai oikeastaan sen näköalapaikka koska harmittavasti itse padolle ei ole asiaa. Komeat maisemat kuitenkin. 

Seuraavana oli tarkoitus ajaa pidempi siirtymä kohti tee viljelmien ympäröimää Kondagala-kukkulaa. Ja voi veljet mitä vuoriston reunustatietä tässä olikaan tiedossa, mutkaa mutkan perään jatkuvilla upeilla maisemilla varustettuna. Skootteri on kyllä ehdottomasti oikea väline näille baanoille, vauhtia saa pidettyä yllä sopivasti ja yksittäiset kuopan on helppo väistellä pois. Ja lisäksi bussien tai rekkojen ohittaminen on huomattavasti helpompaa kuin vaikka autolla. 

Loppumatkasta tie tosin muuttui osittaiseksi työmaaksi, jolloin vauhti ei ollutkaan kovin kummoista ja paremmin vaimennettu alusta olisi saattanut olla paikallaan. Tosin taas hiekkatie ylös lähelle kävelypolkua oli niin heikossa kunnossa, ettei sinne olisi muulla kuin kunnon maastoautolla asiaa. Skootteri selvisi siitä sentään jotenkin, tosin vauhtia ei ollut nimeksikään. 

Viimeiset muutama sata metriä joutuikin sitten kävelemään polkua pitkin huipulle, ei mitään vaikeata reittiä mutta jyrkkää. Ja lopuksi vielä pienimuotoinen vuorikiipeilijäharjoitus läpi kalliohalkeaman avoimelle osalle huippua. Ja kyllä, 360 asteen näkymät ympäri huippua. Eikä ketään muuta samaan paikalla, joten todella rauhaisa paikka. Tosin eihän tämä mikään kaikista helpoiten saavutettava kohde ollutkaan. 

Runsaiden kuvien ja videoiden jälkeen kamat kasaan, reppu selkään ja takaisin kohti skootteria. Ja sama tuskainen hiekkatie alas madellen. Portin jälkeen matka jatkui ensin tietyömaata seuraten ja lopulta jälleen jopa hyväkuntoista maantietä mukaillen takaisin Kaupunkiin. Koko päivän ajomatkaksi muodostuikin melko hulppeat 140 km, poissa majapaikalta tuli oltua noin 8 tuntia, ja tästä pelkästään ajoaikaa olikin noin 4,5 tuntia. Melkoinen suoritus siis. Ja kyllä loppumatkasta olkapäitä alkoi melkein kymmenkiloinen reppukin painamaan aika pahasti.

Kolmas päivä, tällekin päivälle skootteri oli vuokrattuna, joten vaikka vähän vielä väsy painoi niin ei muuta kuin reppua selkään ja tietä auraamaan. Tällä kertaa suunnitelmana oli käydä Gampolan kaupungin laidalla katsomassa paikallista suurta nähtävyyttä, Ambuluwawan tornia. Kyseinen vitivalkoinen rakennelma on korkean kukkulan huipulle rakennettu korkea torni, jonka aivan huipulle on mahdollista kiivetä ihailemaan 360 asteen näkymiä.

Itse torni on suosittu turistikohde, joten paikalla kannattaa olla aikaisin. Itse olin vähän ennen yhdeksää ja paikalla oli jo melko paljon turisteja. Aivan korkeimmalle paikalle en lähtenyt kiipeämään, vaan tyydyin jäämään ylimmälle tasanteelle. Tässä kohdassa rakennuksen sisältä siirrytään tornin ulkopuolelle kierreportaisiin nousemaan yhä ylemmäksi, mutta tuolla on paikoin niin kapeata, ettei ohittaminen meinaa onnistua ollenkaan. Joten näin paremmaksi jättää viimeiset parikymmentä metriä tungosta väliin ja otin aikani omassa rauhassa.

Maisemien ihailun sekä valokuvaamisen jälkeen takaisin tornin juurelle ja matkalle kohti Kandyn majapaikkaa. Tällä kertaa menopaluu sujui huomattavasti edellispäivää jouhevammin parempaa, mutta samalla huomattavasti raskaammin liikennöityä, tietä ajellen. Ja takaisin majapaikalle päästyään sen kyllä huomasi, jokainen vaalea pinta oli saanut kevyen mustan kuorrutuksen pölystä ja pakokaasuista.

Seuraavat kaksi päivää olikin luvattu vesisateita, jotka toteutuivat ainakin osittain, joten mitään suuria suunnitelmia en näille päiville tarkoituksellakaan tehnyt enkä mitään ajopeliä vuokrannut, vaan pysyttelin majapaikan suojissa editointihommia tekemässä. Sekä vielä lepäilemässä parista rankasta ajopäivästä. Kaupungilla kävin kerran kumpanakin päivänä nopeasti pyörähtämässä, sen verran että sain jotakin syödäkseni.

Haluaisitko tilata valokuviani tauluina omalle seinällesi tai lahjaksi? Nyt se on mahdollista Displaten kautta, klikkaa tästä Displate-sivulleni ja tutustu valikoimaan.

1 tykkäys

Saatat pitää myös näistä